Leerlingen

 

 

What’s Next?

Volgend jaar ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een hele nieuwe wereld. Een goede keuze maken is niet eenvoudig, want welke school past nu het beste bij jou of bij jouw niveau? En: waar voel je je het fijnst? Gelukkig helpen wij je een handje. Want we maken de eerste kennismaking met die scholen super makkelijk. Via What’s Next laten we je kennismaken met acht scholen voor voortgezet onderwijs uit de West-Achterhoek. Dat doen we via een digitale aanpak. Hierover lees je in september meer. Kun je niet wachten? Kijk dan hieronder!

What’s Next TV

What’s Next is de gezamenlijke presentatie van alle middelbare scholen in de West-Achterhoek voor leerlingen uit groep 8. Door middel van een aantal uitzendingen van What’s Next TV maak je kennis met de acht scholen van What’s Next Achterhoek. Ook is er per vo-school een aparte schoolfilm van ongeveer een minuut opgenomen. De uitzendingen en schoolfilms vind je  terug in het menu onder What’s Next TV.

De verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs

Nog even en dan zit je niet meer op de basisschool. Je gaat in de komende periode onderzoeken welke middelbare school het beste bij jou past. Daarvoor is het wel handig dat je iets weet over hoe het voortgezet onderwijs is ingedeeld.

Dit zijn de schoolniveaus

Hieronder kun je zien welke schoolniveaus er allemaal zijn. Onder het plaatje vind je verdere uitleg over de schoolniveaus die in de West-Achterhoek worden aangeboden. VMBO Theoretische Leerweg wordt op sommige scholen MAVO genoemd.

Doorstroom voortgezet onderwijs

De onderwijsniveaus

Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs wordt gegeven op een praktijkschool. In de West-Achterhoek is dat Prakticon. Hier volg je praktijkvakken maar daarnaast heb je ook theorievakken. Op de praktijkschool word je goed voorbereid op de toekomst. Praktijkonderwijs kan je begeleiden richting werk of richting het MBO. Op Prakticon kun je kiezen uit 8 richtingen; groen, bloem, winkel, horeca, facilitair, logistiek, metaal en hout. Praktijkonderwijs duurt maximaal 6 jaar.

Vmbo

Vmbo betekent: Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs. De eerste twee leerjaren krijg je vooral theorie en bereid je jezelf voor op de keuze die je maakt voor de bovenbouw (leerjaar 3 en 4). In de bovenbouw kies je namelijk voor de richting waar jouw belangstelling naar uit gaat. Dat noemen we een profiel. Bijvoorbeeld: Groen, Techniek, Zorg en Economie of Dienstverlening en evenementen. Het vmbo kent inmiddels 10 keuzeprofielen. Informatie hierover vind je hier.

Het vmbo wordt aangeboden in verschillende leerwegen:

 • Basisberoepsgericht leerweg;
 • Kaderberoepsgerichte leerweg;
 • Gemende leerweg;
 • Theoretische leerweg/mavo.

Na vier jaar kun je met je vmbo-diploma verder studeren in het mbo of kun je overstappen naar de havo. Met je mbo-diploma kun je daarna nog naar een school voor hoger beroepsonderwijs, afgekort hbo. Daar kun je je nóg verder specialiseren in een beroep.

Vmbo wordt in de West-Achterhoek aangeboden op het Almende College, het Zone College, het Metzo College , het Kompaan College en Schaersvoorde.

Vmbo-T/mavo wordt aangeboden op het Almende College, het Metzo College, het Panora Lyceum, het Houtkamp College en Schaersvoorde.

Havo

Havo betekent hoger algemeen voortgezet onderwijs. Net als op de vmbo-T/mavo leer je hier niet voor een concreet beroep, maar volg je voornamelijk theoretische vakken. De havo duurt vijf jaar. Je krijgt meer leerstof en er wordt dieper op de stof ingegaan dan bij theoretische leerweg/het mavo in het vmbo.

Je kiest in de bovenbouw voor een vakkenpakket in één van de volgende richtingen:

 • cultuur & maatschappij
 • economie & maatschappij
 • natuur & gezondheid
 • natuur & techniek.

Als je je diploma hebt behaald, kun je kiezen voor een beroepsgerichte opleiding van het Hoger Beroepsonderwijs (hbo). Ook kun je met een havodiploma overstappen naar het vijfde jaar van het atheneum.

Havo wordt in de West-Achterhoek aangeboden op het Almende College, het Panora Lyceum , het Houtkamp College en Schaersvoorde. Ook het Zone College kent met het Groene Lyceum een variant voor leerlingen met een havoadvies.

VWO

Het atheneum en het gymnasium zijn de twee vormen van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, afgekort vwo. Dit is de moeilijkste vorm van voortgezet onderwijs.

Het verschil tussen het atheneum en gymnasium is dat je op het gymnasium ook Latijn en Grieks krijgt. Op het atheneum krijg je meer uren Nederlands, Engels en wiskunde.

Je kiest in de bovenbouw voor een vakkenpakket in één van de volgende richtingen:

 • cultuur & maatschappij
 • economie & maatschappij
 • natuur & gezondheid
 • natuur & techniek

Na zes jaar kun je met een diploma vwo naar de universiteit of naar het hoger beroepsonderwijs. Daar leer je dan uiteindelijk voor het beroep dat je graag wilt gaan uitoefenen.

Het atheneum wordt in de West-Achterhoek aangeboden op het Almende College, het Houtkamp College, het Panora Lyceum en Schaersvoorde.

Het gymnasium kun je volgen op het Almende College en het Panora Lyceum.

Met deze 8 scholen kun je kennismaken

In de West-Achterhoek zijn er acht scholen voor (speciaal) voortgezet onderwijs. Met keuze uit verschillende schooltypes: praktijkonderwijs, vmbo, mavo (vmbo-T), havo, atheneum en gymnasium.

Op de websites van de scholen vind je meer informatie. Zo kun je alvast wat sfeer proeven en de scholen een beetje leren kennen.